Vonalkód

Raktári rendszerek

Sokszor vagyok raktárakban. Sokat beszélgetek olyan tulajdonosokkal, cég vezetőkkel, vezetőkkel akik raktárral rendelkeznek. Van egy mottóm, miszerint 3 dolog határozza meg a raktárunkat:

  • milyen termékünk van
  • mennyi van ebből a termékből
  • és hogy hol van

raktari-rendszerekHa ebből a képletből akár csak egy is bizonytalan akkor bizony az értékesítési és/vagy gyártási folyamatunk megakad. Apró dolgokról beszélünk de nagy galibát tudnak okozni.

Érdekes hogy ebben a pontban még nem is beszéltünk egyéb tényezőkről, mint például az eltulajdonítás.

Sok cég vezető panaszkodik a kis haszonról a kevés bevételről és az alapok nincsenek rendben. Kezdjük ezzel.

 Mai anyagunk engedjétek meg a raktározással kezdődjön.

Raktári rendszerek! Legyen egy példa.

 Van egy vállalkozásom ami fa ékeket gyárt.

Ehhez kiemelkedő alapanyag a fa. De sajnos nincs 2 egyforma fa alapanyagunk. Ezért az alapanyag raktárban már osztályozunk.

Például:

  • hosszúság
  • vastagság
  • fa típus
  • nedvesség

Ezeket külön csoportba rakjuk. Melyet jelölünk, vonalkóddal látjuk el, azaz egyedi azonosítunk. De nem csak a terméket a helyét is, mert keresni így majd egyszerűbb.

Jómagam nagyon hiszek a “Fa Ék” bizniszben de a kollégákhoz nem értek. Ezért olyan rendszerre van szükségem amit “bárki” tud használni és ami a fent említett 3 feltételnek is eleget tesz. Sikeresen megoldottam az alapanyag raktáramat, csoportosítva vannak az alapanyagok, de van még egy félkész és egy készárú raktáram is. Természetesen a “Fa Ék” végtermék a készárú raktárban pihen kis dobozokban, melyek nagyobb dobozokban pihennek egy raklapon. Ezeket is jelölnöm kell. Speciális raklap azonosítókkal a raklapokat. Speciális gyűjtő azonosítóval a dobozokat és a hibátlan termékem is azonosítva van, mert ez egyszerű mint egy “Fa Ék”. 🙂

Tehát két raktáram rendben van van még egy félkész raktáram is amit hasonló szisztéma szerint oldottam meg, majdnem készen van a raktári rendszerem.  Természetesen a rakathelyek is jelölve vannak és a kapuknál RFID olvasók vannak, hogy a raktárak közötti mozgások automatikusak legyenek. De sajnos ennek kialakítása már az üzleti titok kategórába esik.

Viszont mivel elmondtam hogy nem értek az emberekhez, ezért a raktáraimban kézi adatgyűjtővel azaz kis számítógépes kütyüvel mászkál a raktáros. Azért hogy Én az irodámban ülve, vagy épp motorozásom közben láthassam a raktáraim állapotát. Kell e beszereznem alapanyagot, vagy kész van-e már az ügyfél megrendelése. De a legfontosabb hogy mindezt hibázási lehetőség nélkül tettem meg.

Miközben a “Fa Ék” bizniszem az egekbe szárnyal én nyugodtan tudok más területre fókuszálni mert a  raktári rendszerek, vagyis az én raktáram biztos kezekben van. Ebben tudok mi segíteni. Keress minket bizalommal.