Vonalkód

RFID

RFID intermecMiért RFID ? Mi is az az RFID? A szó jelentése a rádiófrekvenciás egyedi azonosítás. Nem egy új találmány viszont a szabványosításnak köszönhetően most kezd elterjedni. Hétköznapi nyelven a láthatatlan vonalkód. Míg a vonalkód használatához optikai rálátásnak kell lennie, addig az RFID akár a terméken belül megbújva is lehet. Nem kell látnunk az RFID címkénket.

Mire is jó az RFID?

Gondoljunk bele hogy egy raklapon dobozok vannak, amiben szintén valamilyen termékünk amit gyártunk, forgalmazunk. Eddig a terméken volt egy vonalkód, majd a dobozon egy gyűjtő kód. Most a terméken elhelyezett „láthatatlan” RFID kód segítségével pontosan meg tudjuk határozni a terméket és a mennyiséget. Elég hozzá a raklapot áttolni egy speciális olvasó kapun. De merészkedjünk messzebbre. Azonosítsunk egy polcot, vagy egy rakat helyet. Van egy üres rakathelyem amit figyelek, viszont amint bekerült egy termék azonnal tudom hogy ott van, de még ezen felül azt is tudom milyen termék. Egy gyár vagy egy nagy bolt esetében ahol több tízezer termék van ez az információ igen értékes lehet. Míg a vonalkód olvasóval egy fix méretű olvasási területet fedhetek le addig itt lehetőségem van ennek a területnek a többszörösét „látni”.

Vizsgáljunk meg egy teljesen más területet.

Tételezzük fel van egy cégem, aminek van egy raktára, de nem is egy több raktára szám szerint tíz. Minden raktáron 3 ajtó. Van öt darab targoncám sofőrrel. Sose tudom melyik targonca hol van és mit csinál. Ismerős a helyzet? Az ajtókon elhelyezett RFID kapuk olvassák a rajta áthaladó targoncákat. Így már pontosan tudom hogy melyik raktárban, melyik targonca van. Akár statisztikázni is tudok a begyűjtött adatok alapján és a raktárak leterheltségét is tudom optimalizálni.

De ha már bele melegedtünk nézzünk meg egy hétköznapibb feladatot.

Van egy iroda házam is. Sok-sok irodával. Természetesen dolgozókkal. Szerintem sejtik hova akarok kilyukadni. Igen a dolgozói kártyák is RFID kártyák. Frekvenciájukat tekintve más tartományban dolgoznak. Itt a cél a közeli maximum 4-5 cm-es olvasás, míg a fent említetteknél 40-80 cm vagy akár nagyobb távolság is.

Természetesen mindent Én sem árulok el, de szakembereink segítenek Önnek megoldani a problémákat. Sok mindenre jó az RFID. 🙂